Zuid-Afrika anders beleven doe je met Elsies Reizen


Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/plugins/system/helix3/core/classes/menu.php on line 89

facebook follow 01 twitter follow 01 instagram


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/components/com_fjrelated/models/fjrelated.php on line 408

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/components/com_fjrelated/models/fjrelated.php on line 408

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/plugins/system/articlesanywhere/src/Replace.php on line 66

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/plugins/system/articlesanywhere/src/Replace.php on line 69

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dezeeu1q/elsiesreizen.nl/plugins/system/articlesanywhere/src/Replace.php on line 73

 ICON giraffeNaast de Big 5 zijn er in Zuid-Afrika nog veel meer diersoorten in het wild te vinden. Er zijn honderden diersoorten, groot en klein. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende dieren.

 

ZEBRA

De zebra komt in heel zuidelijk Afrika voor. De zebra is een sociaal dier en men ziet ze daarom vaak in groepen of harems. Elke zebra heeft een uniek strepenpatroon. De meest voorkomende zebrasoorten in zuidelijk Afrika zijn de steppe- of gewone zebra’s (Burchell’s) en de bergzebra’s. De bergzebra’s kunt u herkennen aan de dunnere strepen en witte buik. Goede plekken om zebra’s te zien zijn: Alle grotere reservaten, Mountain Zebra National Park en zelfs op de heuvels langs De Waal Drive (N2, komend vanuit de richting van de luchthaven) in Kaapstad.

GIRAF

Nee, het langste landzoogdier ter wereld is niet één van de Big 5. Toch is de gracieuze giraf één van Afrika’s meest geliefde dieren. Ze zijn meer dan 5 meter hoog en wegen ongeveer 1500 kg. Het is verbazingwekkend dat de giraf, net als de mens en de meeste andere zoogdieren slechts zeven halswervels heeft. Om de bloeddruk naar de kop en hersenen te controleren, heeft de giraf in zijn nek zeer elastische bloedvaten en vaatkleppen. Dit opmerkelijke bloedcirculatiesysteem voorkomt dat het bloed naar de hersenen stroomt wanneer de giraf bij het drinken voorover buigt. Vrouwtjes zijn kleiner en hebben vaak harige pluimpjes op de top van hun hoorns.

JACHTLUIPAARD

Het snelste landdier ter wereld kan de maximum snelheid bereiken die op de meeste snelwegen is toegestaan: 120 km per uur! Deze katachtige wordt al snel verward met het luipaard waar hij sterk op lijkt. Het jachtluipaard is echter slanker, heeft een plattere snuit met de opvallende zwarte streep die lijkt op het spoor van een traan. Net als een kat kan een jachtluipaard alleen spinnen en niet brullen.

IMPALA

Bekend als de“McDonald’s” van de savanne is de impala één van de meest gewone ‘snacks’ voor roofdieren in zuidelijk Afrika. Hij dankt zijn bijnaam ook aan de karakteristieke zwarte “M” op zijn staart en billen. Impala’s zijn roodbruin en hebben een witte buik. Mannetjes hebben liervormige hoorns die wel 90 cm lang kunnen worden.

BAVIAAN

De (chacma) baviaan komt men op heel veel plaatsen in zuidelijk Afrika tegen. Hun leefgebied beperkt zich niet alleen tot de wildparken. Bavianen zijn sociale dieren die in grote groepen leven. Ze worden vaak gezien langs de kant van de weg of als ze de weg oversteken. Vanwege de grote aantrekkingskracht die deze dieren op mensen uitoefenen voelen veel mensen zich gedwongen om ze voederen. Doe dat alstublieft niet! Voederen maakt hen afhankelijk en gevaarlijk. Houd de Engelse veelzeggende uitdrukking in gedachten: “A fed baboon is a dead baboon”.

DASSIE

Wanneer u rotsachtige gebieden bezoekt, zult u waarschijnlijk stuiten op grote, wollige, cavia-achtige dieren die ‘dassie’ of ‘rock hyrax’ worden genoemd. Ze leven gewoonlijk in grote groepen die uit tientallen dieren kunnen bestaan. Dassies produceren een teerachtige massa van urine en mest die traditioneel wordt gebruikt als ontstekingsremmer bij de behandeling van verschillende ziektes. De dassie is verwant aan de olifant: De opvallende gemeenschappelijke kenmerken zijn de slagtandachtige snijtanden, de teennagels en voetkussentjes en de beenderstructuur.

NIJLPAARD

Deze tonronde vegetariër is te zien in groepen van wel 30 dieren langs de oevers van of in de grotere rivieren en meren. In het water zijn ze lastig te onderscheiden omdat vaak niet meer dan hun neusgaten en oren boven het wateroppervlak uitsteken. Hippos of nijlpaarden zijn één van de oudste diersoorten in Afrika, te oordelen naar de fossielen die tot miljoenen jaren terug in de tijd gaan. Iedereen die geïnteresseerd is in prehistorische nijlpaarden zou een bezoek moeten brengen aan het West Coast Fossil Park. Maar wie ze liever in levende lijve wil zien, kan zijn hart ophalen in de iSimangoliso Wetlands (voorheen St Lucia).

DE AFRIKAANSE WILDE HOND

Natuurbeschermers beschouwen de gebruikelijke naam “Afrikaanse wilde hond” voor deze bedreigde roofdieren als kleinerend en nadelig voor zijn bescherming. Daarom geven we er de voorkeur aan om hem de “Gevlekte jachthond” te noemen. Deze hondachtige dieren hebben een donkerbruine tot zwarte vacht met onregelmatige roomkleurige, witte en geelbruine vlekken. Ze leven over het algemeen in de savanne. Anders dan de meeste andere diersoorten blijven de mannetjes bij de familie waarin ze geboren zijn. Vrouwtjes voegen zich bij andere roedels als ze ongeveer 1 tot 2 jaar oud zijn. De honden jagen in meutes, ze hebben een goed uithoudingsvermogen en de hoge snelheid waarmee ze hun prooi achtervolgen biedt een spectaculair schouwspel. De honden maken een karakteristiek piepend of kwetterend geluid, vergelijkbaar met dat van vogels. Hoewel de gevlekte jachthond ernstig bedreigd wordt, kunt u hem nog steeds in Botswana, in het oosten van Namibië, in het Kruger National Park en in Mozambique tegenkomen.

SPRINGBOK

De springbok is één van de nationale symbolen van Zuid-Afrika en één van de meest gracieuze dieren die u in de regio kunt tegenkomen. Deze gazelle kan een snelheid van 80 km per uur bereiken en men ziet ze vaak hollen en met gestrekte poten hoog in de lucht springen. Deze manier van hollen en springen is een ritueel dat “pronken” genoemd wordt. Dankzij de inspanningen die geleverd zijn om de springbok te beschermen, is de gazelle weer volop in het wild te zien, vooral in de provincie Vrijstaat, de Karoo, Namibië en in de Kalahari Woestijn.

 

WIST U DAT ...

er ook zoiets is als de “Kleine 5”! Deze dieren hebben bepaalde overeenkomsten met hun “grote” tegenhangers, zowel in naam als in uiterlijk. De “Kleine 5” zijn de Mierenleeuw, de Olifant-spitsmuis, de Buffalo wevervogel, de Neushoorn kever en het Luipaard schildpad. Deze denkbeeldige vijf zijn - anders dan de Big 5 - lastig te spotten, maar ze staan eigenlijk symbool voor alles wat in het wild te zien is.

Column springbok kgalagadi SAT

Column baboon SAT

Column vervet monkey SAT

COVER Botswana Big5Op deze safari voeren we u mee naar de verborgen geheimen van de Limpopo Provincie. Limpopo ligt in het uiterste noorden en is een tamelijk onbekend gedeelte van Zuid-Afrika. Het is het centrum van het Bushveld. Bezoek de archeologische opgravingen van Mapungubwe die op de grens liggen tussen Botswana en Zimbabwe. We nemen u ook mee naar het wereldberoemde Kruger National Park, dat in het noordoosten van Zuid-Afrika ligt.

Lees meer

cover farmhouseDit programma bevat alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft, van een safari in Kruger National Park tot een bezoek aan Swaziland, een paar dagen aan het strand in KwaZulu Natal en tot slot een aantal dagen in Kaapstad. Het programma biedt allerlei leuke activiteiten zowel voor kinderen als voor volwassenen. Deze reis kan ook in twee delen worden opgesplitst: U kunt dan of het noordelijke - of het West Kaap deel doen.

Lees meer

COVER Mpumalanga KNP giraffe C SATOp deze safari nemen we u mee naar het bekende Kruger National Park waar u niet alleen de Big 5 kunt zien in zijn natuurlijke leefomgeving, maar nog veel meer Afrikaans wild dat hier van nature thuishoort. U krijgt ook de gelegenheid om een aantal van de toeristische en interessante plaatsen te bezoeken die Mpumalanga (ook wel bekend als het Laagveld) tot één van de schilderachtige plaatsen van Zuid-Afrika maken.

Lees meer

cover shayamoyaElsies Reizen is dé specialist in reizen op maat. Wij willen u graag adviseren bij het plannen van uw persoonlijke vakantie. Via een eenvoudig stappenplan komt u tot uw droomreis die voldoet aan al uw persoonlijke wensen en past binnen uw budget.

Lees meer

deel pagina op :

Waarom Elsies Reizen?

maatwerk, toegesneden op uw persoonlijke smaak en budget; wij werken uitsluitend met betrouwbare en gevestigde partners, die SATSA verzekerd zijn; ons uitgebreide netwerk verzekert voortreffelijke tarieven en 24 uurs ondersteuning;
de mooiste accomodaties; ondersteund door een lokale, betrouwbare tour operator fantastische after sales ondersteuning
laat u verrassen door onze concurrerende aanbieding; meer dan 20 jaar ervaring in groeps- en individuele reizen; aandacht voor klantrelaties en persoonlijke aandacht
Fairtrade accommodatie en projecten op aanvraag; uitgebreide reisdocumenten in de Nederlandse taal Bij ons is iedereen een VIP…

Heeft u vragen over ons aanbod of onze diensten, neem dan contact op met .....

© Elsies Reizen : Zuid-Afrika anders beleven